• Ocenenie pedagogičky v celoslovenskej súťaži

          • Tento školský rok sa uskutočnil jubilejný 30. ročník celoštátnej súťaže žiakov a študentov základných a stredných škôl s medzinárodnou účasťou Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2022.

                 Naša škola - Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči  aktívne prispieva  literárnymi prácami do tejto súťaže. Zapájajú sa do nej žiaci nižších a vyšších ročníkov.  Dosahujeme Ocenenia žiakov, Ocenenia pedagógov a  pred dvomi rokmi sme získali Ocenenie školy spomedzi všetkých slovenských základných škôl. Na tieto výsledky  sme hrdí.

                 Každoročne sa slávnostné vyhodnotenie súťaže koná v Nových Zámkoch s podporou Matice slovenskej. Tohtoročné vyhodnotenie spomínanej súťaže sa uskutočnilo dňa 19. mája 2022 v  priestoroch Cisársko- kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch.

                 Teraz po 30 rokoch realizácie tejto  súťaže sa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na návrh Štátneho pedagogického ústavu  rozhodlo oceniť pätnásť slovenských najaktívnejších pedagógov. Jednou z ocenených je naša pedagogička Mgr. Ľudmila Hadvigová, ktorá sa dlhoročne venuje tejto aktivite. Hľadá literárne talenty na našej škole, usmerňuje ich v písaní, spoločne hľadajú netradičné námety na ich jedinečné práce. Naše deti pochádzajú nielen z Budče, ale aj z okolitých obcí- Ostrá Lúka, Tŕnie, Železná Breznica, Budička, Hronská Breznica, Dubové, Bacúrov a iné. Obce sú opradené  viacerými zaujímavými udalosťami a tie sa stávajú témou prác. Nielen história je základnou myšlienkou prác, ale aj šport, kultúra, folklór, životné prostredie a cestovanie.

                  Mgr. Hadvigová  rozvíja  a prehlbuje záujem detí  o materinskú reč a umožňuje im vyjadriť svoj  vzťah k materinskému jazyku a ku Slovensku. Spoločnou prácou vznikajú literárne práce, ktoré sú  hrou so slovami. Vznikajú autentické literárne diela s vlastným videním sveta. Teší nás, že  naši žiaci a pedagógovia touto formou prezentujú navonok našu školu, našu lokalitu, náš kraj, náš svet. 

                 Výborné výsledky v tejto súťaži nás vedú k presvedčeniu, že je potrebné podporovať začiatočné literárne snahy a rozvíjať detskú kreativitu. Sme presvedčení, že kvalitná spolupráca medzi učiteľom a žiakom prináša svoje ovocie v podobe nových literárnych talentov. Toto je cesta ako prvými slovnými textami podchytiť a rozvíjať začínajúci talent, prehlbovať vzťah k nášmu slovenskému jazyku a odokryť pravdivý  detský svet.

             

                                                                                                                              Mgr. Silvia Pintérová

                                                                                                                               riaditeľka školy

          • Exkurzia na Oravu

          • Ústie, Slanica, Osada, Oravské Hámre a Lavkovo, to je 5 obcí, ktoré sú navždy pochované na dne Oravskej priehrady. Ale časť jednej z nich – Slanice, vyčnieva nad hladinu a vytvára tak slovenský unikát – ostrov. Slanický ostrov.
            Po krátkej vyhliadkovej plavbe po vlnách priehrady žiaci 7.A, 8. A, 9.A, 1. a 2. ŠT zakotvili na brehu a preskúmali poklady ukryté na ostrove. Sochu Antona Bernoláka, kodifikátora prvej spisovnej slovenčiny, ktorý sa tu narodil, barokový kostol s výstavou oravskej drevorezby, kaplnku s informáciami o zatopených obciach a stavbe Oravskej priehrady. To všetko v tichu a čare oravskej prírody!
            Aj vďaka príspevku rodičov v podobe 2 % z dane mohli žiaci našej školy znova spoznávať krásy Slovenska.

            Mgr. D. Mojžišová

          • Divadelné predstavenie

          • V utorok 17. mája sme sa zúčastnili so žiakmi 7.A triedy divadelného predstavenia Čepiec v DJGT vo Zvolene. Naša cesta za umením dopadla nad očakávania! Boli sme nadšení, uchvátení a rozhodnutí, že takéto niečo sme neabsolvovali poslednýkrát.......

            Mgr. Denisa Mojžišová

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Adely Ostrolúckej v Budči poskytuje riaditeľské voľno žiakom 6. - 9. ročníka a žiakom I. a II. špeciálnej triedy ZŠ na deň 18.5.2022 (streda) z dôvodu zabezpečenia plynulého a nerušeného priebehu celoslovenského testovania žiakov 5. ročníkov ZŠ.

            ŠKD pri ZŠ Adely Ostrolúckej v Budči bude v prevádzke bez zmeny.

            Žiaci 6. - 9. ročníka a žiaci I. a II. ŠT, ktorí chodia na obed do ŠJ, budú v tento deň z obeda automatiky odhlásení.

          • Okresné kolo vo futbale mladších žiakov

          • Dňa 12.5.2022 sme sa zúčastnili okresného kola vo futbale mladších žiakov. Turnaj sa konal na štadióne MFK Zvolen na umelej tráve. Našu školu reprezentovali žiaci 5.A a 6.A triedy: Alex Bučko, Dávid Víglašský, Borivoj Melicherčík, Jaroslav Konczi, Kevin Štefan, Martin Hazucha, Dávid Kido a Samuel Valach. Obsadili sme konečné 8. miesto. Chlapcom ďakujeme za snahu a reprezentáciu školy.

            Mgr. Peter Jodas

          • Pamätník SNP v Banskej Bystrici

          • Dňa 5.6. 2022 sme so žiakmi 4. ročníka navštívili Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Pri vstupe do areálu sme si prezreli lietadlo Li 2, ktoré sa v čase SNP používalo na prepravu osôb a materiálu na letisko Tri Duby a skanzen ťažkej bojovej techniky používanej v Slovenskom národnom povstaní. Okrem stálej expozície sa žiaci v interaktívnej sekcii ocitli priamo vo vojnovom zákope a mohli byť súčasťou skutočného boja o prežitie. Táto najmodernejšia digitálna výstava je skvostom nielen na Slovensku, ale aj v Európe. V rámci výstavy sme videli vzácne archívne video zábery a vypočuli si autentické audio nahrávky so spomienkami priamych účastníkov a výpovede osobností, ktoré sa o Povstanie zaslúžili. Poučné  doobedie sme po prechádzke Námestím SNP a oddychom na zmrzline, ukončili cestou vlakom do Zvolena a späť domov. Deťom sa exkurzia páčila, mali veľa otázok k vojnovým témam, prezerali si zbrane, uniformy a rôzne exponáty z dávnych vojnových dôb. Myslím, že vzhľadom k súčasnej situácii je pre našu mládež užitočné  pripomínať si historické udalosti z minulosti i hrôzy, ktoré sa počas vojen odohrali.

            Mgr. Ivana Kučmiková

          • Beh oslobodenia obce Budča

          • V sobotu 30.4. sa v obci Budča  konal XXIX. ročník Behu oslobodenia obce Budča, ktorý je súčasťou Zvolenskej bežeckej ligy.

            Hlavné preteky boli spestrené aj behmi v detských a žiackych kategóriách, na ktorých sa zúčastnili aj naši žiaci.

            Výsledky:

            Kategória deti:                       3.miesto:   Vladko Pecko  (2.A)

            Kategória mladší žiaci:           1.miesto:  Oliver Ort- Šnep  (4.A)

            Kategória staršie žiačky:        1.miesto : Paulína Handlovská (7.A)

                                                            3.miesto: Polina Zihanova (7.A)

            Kategória starší žiaci:            1. miesto: Dominik Ort-Šnep (7.A)

                                                           2. miesto : Maksym Turyk  (7.A)

            Na hlavné preteky v dĺžke 8400 metrov si trúfol  jeden náš žiak – Danil Turyk z 9.A a dokonca aj naša pani riaditeľka.

            Pani riaditeľka pred súťažou vyhlásila špeciálnu odmenu pre triedu, z ktorej sa na behu zúčastní najviac žiakov. Odmenu v podobe obľúbenej pizze napokon získali dievčatá z 6.A.

            Pizzu si zaslúžili aj žiaci zo 7.A, pretože  nielen  pretekali, ale aj pomáhali pri organizácii behu pre zdravie, za čo im ďakujeme.

            Zuzana Podhradská

          • Strelecká súťaž

          • Dňa 29.4. sa naša škola zúčastnila streleckej súťaže o cenu starostu obce Vígľaš. Súťaž sa uskutočnila v ZŠ Vígľaš. Našu školu reprezentovali chlapci z 8.A Kristián Vyletel, Marek Hanzel a Boris Machunka. V súťaži družstiev obsadili krásne tretie miesto v okrese Zvolen. Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Peter Jodas

          • Knižnica Ľ. Štúra vo Zvolene

          • Apríl je u nás od r.1952 oslavovaný ako mesiac lesov. Les je pre nás knihou, ktorú

            by sme mali čítať pomaly a dôkladne, lebo tu nájdeme najlepší zdroj poznania... 

            A preto sa naši tretiaci a štvrtáci zúčastnili dňa 13.4. 2022 besedy v Knižnici Ľudovíta Štúra na tému Apríl - Mesiac lesov. 

            Pani knihovníčka si pre deti pripravila zaujímavé informácie o stromoch, o ochrane lesov, o tom, kedy je strom vhodný na výrub, aby z neho mohol byť pekný nábytok, poukazovala nám rôzne knihy s prírodnou tématikou a chvíľu nám z nich aj čítala. Počas celej besedy sa miestnosťou ozývali príjemné zvuky prírody a vtáčí spev.

            V závere besedy sme podľa zvuku hádali druh vtákov a zvierat. 

            Po skončení besedy nás ešte previedla krásne zrekonštruovanou knižnicou a niektorí žiaci, ktorí mali so sebou preukaz, si vypožičali zaujímavé knihy. 

            Veľmi pekne ďakujeme milej pani knihovníčke za poučné informácie, skvelý prístup

            k deťom a tešíme sa na ďalšie príjemné stretnutie. 

            Eliška Marková

          • Návšteva Obecnej knižnice v Budči

          • Marec je mesiac knihy už od roku 1955, kedy ho vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu. Cieľ bol jednoduchý – podpora trvalého záujmu o knihy.

            Matej Hrebenda  bol šíriteľom slovenskej a českej knihy. Rozširovaním obľúbených kalendárov a populárnej spisby medzi pospolitým slovenským ľudom sa zaslúžil o to, že aj chudobní a nevzdelaní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí.

            Ešte viac zaujímavostí zo života Mateja Hrebendu sa dozvedeli naši šiestaci pri návšteve Obecnej knižnice v Budči. Potom si spoločne prečítali kapitolu z knihy O chlapcovi, ktorý plával s piraňami od Davida Almonda.

            Obecnú knižnicu v Budči prvýkrát navštívili aj naši druháci. Žiaci 2.B si spolu prezreli priestory knižnice, pani knihovníčka Darina Šaková im vysvetlila pravidlá požičiavania kníh a tiež si spolu prečítali zaujímavú knihu.

            Dúfame, že aj táto aktivita podporí záujem detí o čítanie kníh.

            Zuzana Podhradská

          • Keramické dielne

          • Že hlina nepozerá a nepočuje? Tomu neverte! Z hliny sa dajú vymodelovať krásne oči, uši, rohy, nos a to všetko na krásnej postavičke či zvieratku. Túto čarovnú možnosť si vyskúšali šikovné a tvorivé  rúčky našich žiakov 1. a aj 2. stupňa. Pod vedením keramického umelca Mareka Novotňáka, ktorý deti inšpiroval a veselo technicky viedol,  vytvorili  unikátne a zaujímavé práce. Dielka boli následne umelcom vypálené a žiaci si ich mohli zobrať do svojej domácej galérie. Táto činnosť bola uhradené z príspevkov 2% dane, za ktoré aj rodičom takto ďakujeme.

            Mgr. Darina Bartková

      • Kontakty

        • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
        • 045/5391223
        • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
        • Mgr. Silvia Pintérová
        • PhDr. Zuzana Podhradská
        • www.zsbudca.edupage.org
        • Eva Jurčiaková
        • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
        • 045/5391224
        • Eva Jurčiaková
        • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
        • 037 888 641
        • 202 167 3830
        • 2511443953/0200 -VUB
        • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje