• Global Money Week 2024

          • V týždni od 18. do 24. marca prebiehala celosvetová kampaň k zvyšovaniu finančnej gramotnosti Global Money Week. Národným koordinátorom tejto kampane na Slovensku je Národná banka Slovenska a vo štvrtok 23. marca sa do nej zapojila aj naša škola.

            Žiaci 8. a 9. ročníka na hodinách občianskej náuky zrealizovali aktivity zamerané na podporu finančnej gramotnosti. Počas aktivity Aké máš práva? vyhľadávali informácie o právach spotrebiteľov vrátane práva na reklamáciu. Žiak z každej skupiny potom prezentoval pred ostatnými žiakmi v triede zoznam spotrebiteľských práv.

            V druhej časti hodiny sa žiaci zaoberali právom na reklamáciu. V skupinách vypracovali pracovné listy, kde naformulovali reklamovanie zakúpeného tovaru, pričom vychádzali zo Zákona o ochrane spotrebiteľov.

            Zuzana Podhradská

          • Marec, mesiac knihy

          • Marec je mesiacom, ktorý je už tradične spájaný s knihami. Mesiac knihy si pripomíname         od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, významného slovenského buditeľa, ktorý sa narodil práve v tomto mesiaci. Podieľal sa na šírení slovenskej knižnej kultúry a výrazne sa pričinil             o popularizáciu kníh.

            Dnes už úlohu Mateja Hrebendu - šírenie kníh a knižnej kultúry - plnia knižnice, ktoré sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok.

            Preto žiaci našej školy zavítali 18. a 21. marca do Obecnej knižnice v Budči. Pani Šaková, vedúca knižnice, si pre nich pripravila viaceré aktivity. Porozprávala sa so žiakmi o čítaní, knihách, vydávaní kníh, ale aj tom, ako máme zaobchádzať s knižkami.

            Po besede o knihách sa deti aktívne zapojili do 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si ...“  2024, ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom podujatia „ČÍTAJME SI…“ je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť                     do maratónu čo najväčší počet detí, ktoré budú čítať súčasne po celom Slovensku.

            Chceme sa touto cestou poďakovať pani Šakovej, ktorá pre naše deti pripravila tieto zaujímavé aktivity.

            Zuzana Podhradská

          • Bábkové divadlo v Banskej Bystrici

          • Dňa 20. 3. 2024 zavítal 1. stupeň ZŠ do Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici. Inscenácia KAMIL Príbeh šteňaťa, bola pre deti tematicky blízkou. Dnes v mnohých domácnostiach nájdeme psíka. Čo všetko však starostlivosť o štvornohého priateľa obnáša? Vieme sa o seba navzájom postarať? Kto sa od koho učí? Na to všetko a mnoho iného, zábavnou formou poukázal hlavný hrdina príbehu pes Kamil.

            Naše kroky z divadla putovali naprieč námestím. Počasie nám prialo, a tak sme si mohli naplno užiť veľkonočné trhy a farebnú výzdobu mesta. Výlet sme zakončili v Parku pod Pamätníkom SNP.

            Mgr. Lucia Viktorová  

          • Deň matematiky

          • V roku 2019 vyhlásilo UNESCO 14. marec za Deň matematiky. Preto aj dnešná matematika bola trošku iná, najväčší priestor na hodine dostali hry. Úsmev, radosť, nadšenie, objavovanie, moment prekvapenia... V ponuke bolo päť možností, vytvorili sa dvojice, štvorica. Samozrejme, sviatočný pocit pretrval počas všetkých hodín. Matematika je ťažká len vtedy, keď jej človek nerozumie. Kľúčová je motivácia a cielený výber vhodných činností. Najmä prostredníctvom matematiky sa objavujú nové možnosti, ktoré prinášajú do života každého z nás nekonečné možnosti.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Polícia deťom – preventívna akcia pre 1. stupeň

          • Dňa 1. 3. 2024 sme v areáli našej školy privítali príslušníkov Policajného zboru Slovenskej republiky, ktorí mali pre žiakov pripravený odborný výklad a simuláciu použitia obranných prostriedkov. Žiaci mali možnosť zapojiť sa do praktických ukážok. Príslušníci Policajného zboru boli zahrnutí množstvom zvedavých otázok. Na záver čakal každého žiaka malý darček. Za sprostredkovanie tejto preventívnej akcie ďakujeme kpt. Mgr. Milote Kaplánovej a jej kolegom.

            Mgr. Nikola Brhlíková

          • Escape room – úniková hra

          • V pondelok 4. 3.2024 sa v našej škole uskutočnilo už druhé pokračovanie únikovej hry – Escape room. Žiaci od 1. až 9. ročníka riešili v tímoch neľahké úlohy z rôznych oblastí -matematiky, dejepisu, slovenčiny, geografie....pričom po každej zvládnutej úlohe získali číselný kód, ktorý im otvoril dvere do ďalšieho levelu. Misia to bola naozaj náročná, pretože to všetko prebiehalo v zadanom časovom limite, ktorého prekročením, by sa možno naplnila „hrozba“, že umelá inteligencia napadne naše identity 😊 Navyše sa všetko odohrávalo v tmavej miestnosti, takže jedinými pomocníkmi pri čítaní a riešení úloh boli baterky a UV svetlo. Bez vzájomnej spolupráce a správneho rozdelenia úloh v tíme, misiu nebolo možné zvládnuť.

            Žiakom 3 tímov sa podarilo otvoriť aj 3 bonusové úlohy, a to dokonca vo výbornom čase. Najlepšie si počínali naši štvrtáci, ktorí sa splnením úloh vo vynikajúcom čase dostali na 2. miesto v rámci hry na celom Slovensku.

            Už teraz sa veľmi tešíme na tretie pokračovanie tejto úžasnej hry.

            Mgr. Denisa Mojžišová

          • Skríning fonematického uvedomovania hlások

          • V dňoch 27.2 a 28.2. 2024 naše pozvanie prijala logopedička z CPP vo Zvolene Mgr. Monika Mikušinec Grmanová . Formou skupinovej  logopedickej diagnostiky u našich prváčikov  urobila skríning fonematického uvedomovania hlások v škole: ide o skríning vedomostí žiaka v polovici prvého ročníka (január, február) či má zvládnutú slabikotvorbu, analýzu a syntézu hlások/písmen, vyčleňovanie prvej a poslednej hlásky, orientačné posúdenie čítania. Skríning prináša odhalenie nedostatkov a možnosť nácviku, prípadne prediktory pre vývinové poruchy učenia. Výsledkom je správa pre rodiča a  pre pani učiteľky.

              Mgr. Martina Kapustová, výchovná poradkyňa

          • Uhádni a spoznaj profesiu v zmysle kódu RIASEC

          • Dňa 29.2.2024 sa v aule na ZŠ Námestie mládeže vo Zvolene v spolupráci s UPSVAR vo Zvolene uskutočnil 4. ročník akcie  v rámci poskytovania poradenstva pre voľbu povolania : „Uhádni a spoznaj profesiu v zmysle kódu RIASEC. Akcie sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka našej školy. V rámci poradenstva pre voľbu povolania metódou zážitkového učenia si  žiaci vyplnili  dotazník RIASEC, ktorého výsledky im pomohli zodpovedať otázky: AKÝ PROFESIJNÝ TYP som  a NA AKÚ PROFESIU sa hodím. Vyhodnotenie dotazníka mohlo žiakom pomôcť s predstavou o svojom osobnostnom type , na aké zameranie by mohli byť vhodní a aká stredná škola by mohla byť pre nich tá pravá. Jednotlivé osobnostné typy v zmysle dotazníka RIASEC boli predstavené atraktívnou formou súťaže – hádania profesie na spôsob relácie INKOGNITO.  Za našu školu súťažilo súťažné družstvo v zložení Dianka Petrášová , Veronika Michalíková a Klaudia Zetochová z 9.A. Pozvaný hosť povedal žiakom indíciu, na základe ktorej mohli súťažiaci klásť zatvorené otázky ( Áno / Nie). Po uhádnutí , resp. neuhádnutí profesie porozprával hosť žiakom o svojej profesii ( motivácia voľby, potrebné vzdelanie, kompetencie pre výkon). Žiakom sa predstavili rôzne profesie: politológ, someliér – poradca pre hosťa v oblasti ponuky vín, pracovník slovenskej knižnice pre nevidiacich a  prekladateľ textov do  Brailovho písma, pracovník štátnej ochrany prírody. Online formou sa s nami spojil a o svojej profesii nám porozprával aj stand – up komik Michal Szatmary.

               Mgr. Martina Kapustová, kariérová poradkyňa

          • Úspešné naše recitátorky

          • Dňa 15. februára 2024 v priestoroch Domina – Centra voľného času vo Zvolene sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Našu školu úspešne reprezentovali žiačky - Barborka Bartková z 3.A  získala 3. miesto v 1. kategórii a Tánička Bartková  z 5.A získala 2. miesto v 2. kategórii. Blahoželáme obom šikovným recitátorkám.

            Mgr. Ľudmila Hadvigová

          • Stolný tenis

          • Vo februári 2024 sa konalo Okresné kolo v stolnom tenise na ZŠ sv. Dominika Sávia vo Zvolene, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci. Chlapci obsadili 6. miesto a dievčatá 3. miesto. Veľká gratulácia všetkým....

          • FIRST LEGO League

          • V tomto týždni (13. 2.) sa žiaci I. stupňa našej školy zúčastnili regionálneho turnaja súťaže FIRST LEGO League v Žiari nad Hronom. Pripravovali sa po vyučovaní počas prvého polroka, na krúžku Lego. Samozrejme, bol limit na počet žiakov, preto sa samotnej súťaže zúčastnili: Elizabeth Froľová (2. A), Simon Stieranka (3. A) a zo štvrtákov Teodor Gazda, Alan Kečkéš, Alex Melicherčík, Tobias Peták. V súťaži sa stretlo 10 tímov z rôznych základných škôl.

            Celá súťaž bola perfektne zorganizovaná, premyslená do detailov. Žiaci dostali Lego, pracovné zošity, inštrukcie. Tento rok bol zameraný na kultúru a zamestnania, ktoré s touto témou súvisia. Široká téma, ktorá rozvíja predstavivosť, spoluprácu členov pracovného tímu a zároveň ponúka veľa otázok. Hra a nové informácie sa prepojili s programovaním. Konečná verzia musela zahrnúť auto, ktoré išlo dopredu i dozadu, malo mať pohybové senzory a zastať pred prekážkou. Ďalej dve pódia, ktoré sa naprogramovali tak, aby sa točili do strán, menili rýchlosť a medzi tým boli bez pohybu. Samozrejme, požiadavka bola aj na samotné osvetlenie. Žiaci museli svoju prácu prezentovať, oboznámiť hodnotiacu porotu s detailmi, reagovať na otázky. Výborná spolupráca, všetko prebehlo bez zásahu trénera.

            Medzi kľúčové aktivity patrilo: skúmanie, tvorenie, stavanie, testovanie, zdieľanie... Pri práci sa rozvíjala myšlienka, ktorá je zo skutočného života. Výročie školy, ktoré nás čaká o niekoľko týždňov. Nešlo o projekt, ktorý by bol anonymný a bez príbehu. Postavené budovy z Lega mali svoj význam a nezabudli ani na prítomnosť pani riaditeľky, mala figúrku Elsy. Celý priebeh prípravy zachytával poster, tiež korešpondoval s predpísanou témou.

            Každý tím dostal ocenenie, ktoré potešilo. Organizátori nevyhlásili víťaza, víťaznému tímu budú telefonovať a postúpi do Bratislavy. Naši žiaci to zvládli veľmi dobre, ďakujeme rodičom za pomoc a podporu! Celý projekt cielene rozvíjal základné životné hodnoty, tvorivosť, samostatnosť, spoluprácu, nutnosť vhodne argumentovať... Menovateľom všetkého bol úsmev, zábava a dobrý pocit z činnosti.

            Mgr. Helena Prokayová a Mgr. Alexandra Matúšková

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 29. 1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko. Do súťaže v prednese slovenských povestí sa zapojili žiaci 1. a 2. stupňa ZŠ.

            1. stupeň

            1. miesto – Barbora Bartková 3.A

            2. miesto – Viktória Kováčiková 2.B

            3. miesto – Lukáš Filo 2.B, Adam Zigo 2.B

            2. stupeň

            1. miesto – Tatiana Bartková 5.A

            2. miesto – Marek Ryšian 7.A

            Gratulujeme! Postupujúcim prajeme veľa šťastia v okresnom kole súťaže.

            Mgr. Lucia Viktorová  

          • Beseda s hokejistami

          • Dňa 30.1.2024 boli k nám na školu pozvaní hráči z HKM Zvolen Dávid Mudrák a Viktor Fekiač. Chalani odpovedali na všetky otázky, na ktoré sa pýtali žiaci a povedali nám aj niečo o svojich najväčších úspechoch.... Sme veľmi radi, že tu boli a želáme im ešte veľa gólov a vyhratých zápasov.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 25. 1. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Do súťaže sa zapojili žiaci 2. – 4. ročníka. Opäť sme strávili príjemné dopoludnie a odniesli sme si krásny umelecký zážitok.

            Výsledky súťaže:

            Prednes poézie:

                  2. miesto – Amália Richterová, 3.A

                  3. miesto – Laura Šaková, 4.A a Alex Melicherčík, 4.A

            Prednes prózy:

            1. miesto – Maximilián Grelnet, 3.A
            2. miesto – Katarína Kupčiová, 3.A a Daniela Vaňová, 4.A
            3. miesto – Lea Filová, 2.B a Nela Slosarčíková, 4.A

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť. Víťazom gratulujeme a Maxíkovi budeme držať palce, aby bol rovnako úspešný aj v okresnom kole súťaže.

            Mgr. Nikola Brhlíková

          • Atletika

          • Prvý stupeň základnej školy je zapojený do projektu Tréneri v škole.

            Vyučovací proces hodín telesnej výchovy vedú kvalifikovaní tréneri spoločne so zodpovedajúcimi pedagógmi. Žiaci sa v rámci neho oboznamujú s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít. Obľube sa tešili hodiny tenisovej a futbalovej prípravy. V súčasnosti prebieha atletika, pod záštitou p. trénera

            M. Schiebera. Beh, skok, hod a chôdza sa radia k základným lokomóciám. Atletika je preto vynikajúcou prípravou pre rôzne športové odvetvia.

            Hlavným cieľom je rozvíjanie všestrannej pohybovej gramotnosti a budovanie pozitívneho vzťahu k športu.

            Mgr. Lucia Viktorová  

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 17. januára 2024 v Centre voľného času Domino  vo Zvolene  sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, do ktorého postúpili víťazi školského kola.  Našu školu prezentoval Jakub  Badiar zo 7.A v kategórii 1 A, ktorá je určená pre žiakov 5.-7. ročníka ZŠ.   Sofia Šturáková z 8.A. nás prezentovala v kategórii 1B, v ktorej súťažili žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ.

            Jakub Badiar získal 2. miesto.  Gratulujeme!

            Obidvom talentovaným žiakom ďakujeme za skvelú reprezentáciu !

            Mgr. Ľudmila Hadvigová

    • Kontakty

      • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
      • 045/5391223
      • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
      • Mgr. Silvia Pintérová
      • PhDr. Zuzana Podhradská
      • www.zsbudca.edupage.org
      • Eva Jurčiaková
      • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
      • 045/5391224
      • Eva Jurčiaková
      • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
      • 037 888 641
      • 202 167 3830
      • 2511443953/0200 -VUB
      • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje