• Exkurzia_NBS

          • Žiaci 2. a 3. ročníka sa 22. novembra zúčastnili exkurzie v Banskej Bystrici. Tentokrát zavítali do Národnej banky SR. Bol to zážitok, keď nás privítali už pri dverách a oboznámili s bezpečnostnými pravidlami, ktoré sú určené pre návštevníkov. Finančná gramotnosť je v dnešnej dobe nevyhnutnosťou. Určite sa nikto nenudil, lebo informácie zaujali každého. Prínosom bolo aj cestovanie, niektoré deti prvýkrát cestovali vlakom. Spoločne strávený deň obohatil vyučovanie mimo školy aj o praktickú stránku z bežného života – prepojil matematiku so slovenským jazykom, prvoukou, prírodovedou, telesnou výchovou, etickou výchovou... Všímavý žiak sa  dozvedel, aký je rozdiel medzi vlakovou a autobusovou stanicou, kde sa kupujú lístky, kto je sprievodkyňa a čo robí, ako niekoho neznámeho osloviť a slušným spôsobom sa opýtať, ísť po ulici bez ohrozenia svojho okolia... Bol to príjemne strávený deň so spolužiakmi a učiteľkami. ,

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Vzdelávací projekt Svet okolo nás

          • Dňa 23.11.2023 sa žiaci 6.A a 7.A  zúčastnili už siedmeho dielu  vzdelávacieho projektu Svet okolo nás  „Tanzánia- divoké srdce Afriky“. Žiaci sa prostredníctvom vzdelávacieho filmu sprevádzaného vstupmi samotných cestovateľov preniesli do rozľahlej a nádhernej divočiny, do Tanzánie, ktorá je jednou z najromantickejších a súčasne najpriateľskejších krajín na čiernom kontinente. Navštívili najkrajšie národné parky, videli slony, elegantné žirafy, tisíce pakoňov, kráľa zvieracej ríše, leva a tiež šimpanzy. Prešli  sa  pod najvyššou horou Afriky, poodhalili tajomstvo Veľkej priekopovej prepadliny, preskúmali jazero Tanganika, spoznali život Masajov ako obávaných bojovníkov a tiež najstarších obyvateľov krajiny- kmeň Haza. 

                  Na záver sa uskutočnila beseda so samotnými tvorcami programu. Už dnes sa tešíme na pripravovaný projekt, ktorý nás zavedie do Indonézie.

                                                                                                                 Mgr. K. Hotová

          • Preventívny program Zippyho kamaráti

          • Dňa 21.11.2021 absolvovali naši prváčikovia  prvý model preventívneho programu „ Zippyho kamaráti „s Mgr. Martinou Ďarmatiovou , sociálnou pedagogičkou z CPP vo Zvolene. Program je zameraný na rozvoj sociálnych zručností u detí (sociálne a emocionálne učenie) a pozostáva zo šiestich modulov (tém): Pocity, Komunikácia, Vzťahy, Riešenie konfliktov, Vysporiadanie sa so zmenou a stratou, Zvládanie nových situácií. Cieľom programu je učiť deti ako: si uvedomiť svoje pocity a vedieť o nich hovoriť, vyjadriť to, čo chcú povedať, pozorne načúvať, požiadať o pomoc, vytvárať a udržiavať priateľstvá, sa vyrovnať s osamelosťou a odmietnutím, sa ospravedlniť, sa vyrovnať so šikanovaním, riešiť konflikty bez psychickej ujmy na oboch stranách, sa vyrovnať so zmenou a stratou, vrátane úmrtia, zvládať nové situácie, pomáhať druhým.

              Mgr. Martina Kapustová, koordinátorka prevencie

          • 20. november - Bubnovačka proti násiliu na deťoch – aby deti bolo lepšie počuť!

          • "Detstvo bez násilia by malo byť pre každé dieťa samozrejmosťou a nie šťastnou náhodou.“

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.
            18. november je  Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 20. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!
            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Tento školský rok sa aj  naša škola zapojila do celoslovenskej aktivity „Bubnovačka – aby deti bolo lepšie počuť!“, bude pridaná na Mapu zapojených škôl na Slovensku  – Bubnovačka 2023. Hlavnou myšlienkou podujatia je práve v novembri upozorniť na násilie páchané na deťoch, na práva detí a na dôležitosť ich hlasu. Žiaci našej školy bubnovali cez veľkú prestávku v telocvični. Ďakujeme pani učiteľke Mgr. D. Bartkovej za prípravu rytmizácie bubnovania a žiakovi Tomáškovi Kožárovi zo 4.A , ktorý na bubnoch udával rytmus nášho bubnovania. Ďakujeme všetkým učiteľom, ktorí v tomto týždni na vyučovacích hodinách robili so žiakmi  podporné aktivity k téme prevencie násilia - napríklad premietanie filmov, podcastov  k téme Násilie na deťoch, rozhovory, diskusie, výtvarné práce , ako si žiaci predstavujú svet bez násilia.
              Mgr. M. Kapustová, koordinátorka prevencie

          • Finančná gramotnosť

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ nie je samostatným predmetom, preto je začleňovaná do výchovno-vzdelávacieho procesu. Aj naši žiaci boli aktívne zapojení v celoškolskej aktivite – Burza oblečenia. Prebehla na chodbe školy počas vyučovania. Vopred sa stanovili podmienky, pravidlá a rodičia podpisom súhlasili s aktívnou účasťou svojho dieťaťa. Touto cestou sa im chceme poďakovať za spoluprácu! Predávajúci i kupujúci museli riešiť rôzne situácie. Najdôležitejšie bolo nájsť vec, ktorá bude vhodná na predaj. Na chodbe bol už každý zodpovedný za seba, nebola tam prítomnosť rodiča, ktorý by predaj/kúpu riadil. Samostatnosť a zodpovednosť za svoj tovar, priradiť cenovky, použiť matematické operácie súčtu či rozdielu, zvoliť reklamu, pracovať s cenou počas predaja, rozmieňať či zamieňať peniaze, pridať akcie, komunikovať, pozorne pracovať s peniazmi (ktoré nie sú hračkárske), skúšanie si novej veci, rozhodovať sa na mieste... S týmto sa museli žiaci popasovať a svojou aktivitou získali cenné poznatky. Pevne veríme, že predávajúci i kupujúci sú bohatší o jedinečné zážitky, ktoré získali počas nevšednej hodiny.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 8.11. 2023 sa konalo okresné kolo v súťaži Cezpoľný beh starších žiakov na ZŠ Sliač. Súťaži sa zúčastnili traja žiaci z našej školy. Výborné 3.miesto obsadil Dominik Dolniak z 9.A v kategórii jednotlivcov. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

            Mgr. Martin Strečok

          • Záložky

          • V školskom roku 2023/24 sme sa prihlásili do projektu, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne. Tohtoročná  téma bola: „ Záložka do knihy spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov

            Pridelená nám bola ZŠ Žehušice.

            S pani učiteľkou Roubíčkovou sme sa dohodli, že výmena záložiek prebehne do jesenných prázdnin. Za našu školu sme pribalili aj slovenské časopisy

            Naši žiaci v jednotlivých triedach čítali rôzne knihy a potom kreslili, písali, strihali a lepili.

            Naše výtvory sme odoslali a netrpezlivo čakali na odozvu.

            Všetkých potešil balíček z českej školy.

            A aby toho nebolo málo, v triedach na prvom stupni si žiaci pozvali na besedy svoje mamky a tatkov, aby im porozprávali, čo čítali, keď boli deťmi.

                        Všetky tieto aktivity sa organizujú pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.

             Mgr. H. Prokayová

          • Október - Mesiac úcty k starším

          • Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu 

            v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol

            mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.

            Dňa 26. 10. 2023 sa konalo posedenie seniorov s bohatým kultúrnym programom. Vystúpili deti z materskej školy, základnej školy, základnej umeleckej školy Heuréka. Nebola núdza o tanec, spev i hovorené slovo. Na ľudovú nôtu zahral p. Bartko a svojou návštevou nás poctil aj hosťujúci folklórny súbor Poľana. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave podujatia. Tešíme sa hojnej účasti a pozitívnym ohlasom.

            Mgr. Lucia Viktorová  

          • Slnečná sústava očami štvrtákov

          • Na hodine prírodovedy dostali štvrtáci ponuku – zhmotniť svoje vedomosti o Slnku a planétach. Samozrejme, išlo o dobrovoľnú domácu úlohu. V určený deň to pred prvou hodinou vyzeralo ako v planetáriu. Robili sa posledné kozmetické úpravy, prebiehali diskusie o detailoch, zabezpečovala sa stabilita... Po zvonení šikovníčkovia prezentovali svoje krásne a jedinečné diela. Niekto pracoval sám, niekto vo dvojici, niektorí v trojici. Opísali dielo, aký materiál použili, aké problémy riešili, čo bolo veľmi ťažké urobiť, kde čerpali inšpiráciu, kto im pri práci pomohol radou či pomocou... Nikto sa v pracovnom tíme nepohádal, všetci sa dohodli bez nehody. Podmienky zadania boli splnené. Každý na záver povedal, že má dobrý pocit zo svojej práce.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Pomáhame deviatakom zorientovať sa vo výbere SŠ

          • Dnes sme u deviatakov v triede znova privítali bývalého žiaka našej školy, ktorý nám prišiel porozprávať o Gymnáziu A. Kmeťa Banskej Štiavnici. Dozvedeli sme sa niečo viac o tom, ako funguje bilingválne gymnázium, aké náročné a únavné je do školy každý deň dochádzať autobusom, ako dlho trvá domáca príprava na vyučovanie a pod. Žiaci si tak mohli vypočuť priamo od svojho rovesníka zaujímavé informácie, ktoré im snáď pomôžu sa lepšie zorientovať pri výbere strednej školy.

            Mgr. Denisa Mojžišová

          • Jesenné prázdniny

          • Riaditeľstvo ZŠ Adely Ostrolúckej v Budči oznamuje žiakom a rodičom, že v dňoch od 30.10.2023

             do 01.11.2023 budú jesenné prázdniny. Vyučovanie sa začína vo štvrtok 02.11.2023.

          • Šarkaniáda

          • Dňa 18.10. 2023 sa žiaci prvého ročníka zúčastnili akcie s názvom Šarkaniáda, ktorú organizovala MŠ v Budči. Každý prvák si hrdo niesol svojho šarkana a dúfal, že poletí čo najvyššie. Mnohým šarkanom sa páčilo vo vyšších výškach, tie menej odvážne sa držali radšej pri zemi. Aj vďaka krásnemu počasiu si deti tento deň užili a do školy sa vrátili s červenými lícami a úsmevom na tvári.

            Mgr. Nikola Brhlíková

          • Čítanie rodičov a starých rodičov

          • Viac než tisíc slov preváži jeden osobný príklad, toto platí nielen na hodinách matematiky. V 2. A triede sme privítali vzácnu návštevu – maminy a starkú, ktoré zavítali do triedy svojich dcér a vnučky. Podelili sa o knihu svojho detstva, následne z nej prečítali niekoľko strán. Žiaci počúvali, pýtali sa i odpovedali na otázky. Ďakujeme za milú návštevu!

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Plody jesene

          • Súťaž o najkrajšiu jesennú dekoráciu má svojich víťazov. Novinkou bolo, že bola udelená aj cena detskej poroty, ktorú tvorili členovia školského parlamentu. Tá rozhodla, že víťaznou dekoráciou sa stal domček Riška Murína zo 4. A.

             

            Ďalšie umiestnenia:

            Na I. stupni získava:

            1. miesto – Elizabetka Froľová z 2.A
            2. miesto – Damiánko Figa tiež z 2.A
            3. miesto sa porota rozhodla udeliť 2 žiačkam - Sofinke Madluškovej z 1.A a Hanke Pagáčovej z 2.A
            • Na I. stupni boli ocenené aj dve triedy, ktoré prispeli do súťaže najvyšším počtom výrobkov, a to sú 1. a 2. A

            2. stupeň:

            1. miesto  Zdenka Tokárová z 8.A

            2. miesto Vaneska Pondušová z 5.A

            3. miesto dievčatá zo 6.A ( Klárka, Monika, Natálka a Emka) so svojím gaštanovým domčekom.

            Ďakujeme všetkým, ktorí  sa do súťaže zapojili. Po jesenných prázdninách budú výhercovia odmenení a malú maškrtku dostanú samozrejme všetci, ktorí  sa do súťaže zapojili.

          • „Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti“

          • 24. októbra 2023 navštívili žiaci 3.A  a  4.A  Krajskú knižnicu Ľudovíta Štúra vo  Zvolene.

            Najskôr všetkých privítala pani riaditeľka knižnice a uviedla hostky z Prahy: ilustrátorku Sebdu Kovářovú a herečku Věru Kučerovú. Vysvetlili nám trošku o blízkosti národov Čechov a Slovákov z histórie a potom pani Věra predstavila knihu „Co všecko je Česko“. Započúvali sme sa do českého jazyka, z ktorého pochádza aj slovo ROBOT. Žiaci dostali za úlohu urobiť ilustrácie k prečítanému textu. Dostali výkresy, farebný papier, pastelky, fixky, nožnice a lepidlá. Všetci sa pustili do práce, strihali, lepili, dokresľovali a nakoniec mali vymyslieť meno pre svojho robota. Práce poputujú do Prahy a budú zaradené do medzinárodnej výtvarnej súťaže.        

            Mgr. H. Prokayová

          • Exkurzia - plavba po Dunaji a hrad Devín

          • Posledný slnečný deň tohtoročnej jesene sme využili na ďalšie spoznávanie Slovenska. Tentokrát sme sa vybrali do nášho hlavného mesta. Najprv sme sa plavili loďou Prešov po Dunaji. Niektorí boli na lodi úplne prvýkrát a veľmi sa im páčilo. Potom nás čakal výstup na hrad Devín. Dýchol na nás kus histórie, kochali sme sa krásnym výhľadom a vychutnávali sme si spoločne strávené chvíle. Napokon, tu je niekoľko reakcií samotných detí a k nim žiadny komentár netreba.......

            „páčila sa mi plavba loďou, tiež pohodlný autobus, hrad Devín a celková atmosféra“

            „dozvedela som sa veľa nových vecí na Devíne...“

            „krásne prostredie, plavba loďou, páčilo sa mi celkovo“

            „krásny výhľad z hradu, dobrá atmosféra, plavba loďou..“

            Mgr. Denisa Mojžišová

          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Tento rok sa koná už 9. ročník tohto projektu. Hlavnou témou kampane naďalej ostáva výstižné „#BeActive“, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne.

            PREČO?

            Podľa posledného prieskumu Eurobarometer z roku 2018 je zapojenie do športu a pohybových aktivít veľmi nízke. 60% Európanov nikdy alebo len veľmi zriedka cvičí a venuje sa nejakému športu. Na základe výsledkov toho istého prieskumu 49% Slovákov vôbec necvičí ani nešportuje. Polovica Slovákov tak tejto životnej potrebe nevenuje žiadnu pozornosť.

            KEDY?

            Európsky týždeň športu sa koná v 40 krajinách Európy od 23. do 30. septembra. Aj naša škola  sa zapojila do tohto celoeurópskeho projektu pod názvom „Športom ku zdraviu“. Žiaci II. stupňa a žiaci špeciálnych tried sa do projektu zapojili v pondelok 9.10.2023. Pre nepriaznivé počasie využili priestory telocvične, kde prebiehali zápolenia vo futbale, basketbale a bedmintone. Na ďalších stanovištiach si deti vyskúšali svoju koordináciu v rôznych pohybových hrách a hrách zameraných na presnosť aj silu, ako preťahovanie lanom, pretláčanie rukou, hod na presnosť. Žiaci I. stupňa  predviedli svoje športové výkony v utorok 10.10. 2023. Všetci boli veľmi súťaživí a na každom stanovišti sa snažili podať čo najlepší výkon. Súperili v rôznych disciplínach: pretláčanie rukou, hod krúžkami na cieľ, preťahovanie lanom, hod ponožkou na cieľ, futbal a stolný tenis. Aj vo fotogalérii si môžete pozrieť ich zápal pre šport, súťaživosť a chuť víťaziť.

            Cieľom projektu bolo podporiť u všetkých detí šport a pohybovú aktivitu. Žiakom patrí poďakovanie za predvedené výkony, ako aj za ich vzorné správanie. Všetci sme sa dobre zabavili a tešíme sa ďalšie športové akcie.

             

            Športu zdar!

            Mgr. Ondrej Janeček, Mgr. Peter Jodas

          • Deň zdravej výživy

          • Aj  tento školský rok mali žiaci našej ZŠ Deň zdravej výživy. Spolu s učiteľmi sa o tejto zaujímavej a aktuálnej téme rozprávali. Následne vznikli krásne praktické ukážky, ktoré boli voňavé, chutné, farebné a zdravé. Veľa chutí, nápadov, menovateľom bola radosť zo spoločnej práce. Výsledok zapojil všetky naše zmysly.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Beseda „ Stereotypy a predsudky v nás“

          • Dňa 4.10.2023 absolvovali žiaci 8.A  besedu „ Stereotypy a predsudky v nás“ s Mgr. M. Važanovou z CPP vo Zvolene a Mgr. I. Gondášovou z RÚVZ vo Zvolene. Beseda bola zameraná na scitlivovanie k rôznym skupinám ľudí, ktorí žijú medzi nami, na odbúravanie predsudkov a stereotypov, i na upriamenie pozornosti na ľudské práva. Obsahom besedy boli  aj rady pre žiakov, ako sa vzdať predsudkov a stereotypov v našom živote, ako byť tolerantný voči inakosti a prečo rešpektovať ľudské práva.

                                                        Mgr. Martina Kapustová, koordinátorka prevencie

          • Európsky deň jazykov na našej škole

          • V rámci Európskeho dňa jazykov bola na našej škole vyhlásená súťaž v rôznych kategóriách.  V kategórií „ Cudzojazyčný projekt“ vyhral žiak 9.A Dominik Dolniak so svojím projektom „ Najťažšie cudzie jazyky sveta“. V kategórii „ Cudzojazyčný výrobok „ boli ocenení títo žiaci: Miška Vyletelová z 8.A a jej Big Ben , ktorý vyrobila zo špajdlí, Timka Rovňanová a Paulínka Handlovská z 9.A a ich krásne Koloseum, Tánička Bartková z 5.A a jej Pražský orloj a Zdenka Tokárová z 8.A , ktorá na kamienky namaľovala vlajky sveta. V kategórii „ Cudzojazyčná výtvarná práca“ cenu získali Karin Tereňová z 9.A a Zdenka Tokárová z 8.A a ich strom s pozdravom AHOJ v rôznych svetových jazykoch, Marek Ryšian a Jarko Konczi zo 7.A a ich Šikmá veža v Pise. Ďakujeme žiakom za ich tvorivosť a víťazom gratulujeme.

                                         vyučujúce cudzích jazykov Mgr. Martina Kapustová a Mgr. Darina Bartková

    • Kontakty

      • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
      • 045/5391223
      • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
      • Mgr. Silvia Pintérová
      • PhDr. Zuzana Podhradská
      • www.zsbudca.edupage.org
      • Eva Jurčiaková
      • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
      • 045/5391224
      • Eva Jurčiaková
      • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
      • 037 888 641
      • 202 167 3830
      • 2511443953/0200 -VUB
      • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje